På den här sidan hittar du vilka ämnesdatabaser Svedala kommun prenumererar på. De är tillgängliga när du använder skolans nätverk. Vi listar också andra användbara databaser samt lärresurser och länksamlingar liksom tips för dig med läs- och skrivsvårigheter.
Ämnesdatabaser
Via Alex författarlexikon kan du söka information om författare. Här finns också boktips.
I Landguiden får du information om alla världens länder, om konflikter och organisationer. Texterna och statistiken som presenteras uppdateras med jämna mellanrum av Utrikespolitiska institutets redaktörer.
NE (Nationalencyklopedin) är ett uppslagsverk på nätet. Här kan du slå upp information och lära dig mer om det mesta. Du kan välja på att få en enkel eller en lång faktatext.
Vill du hitta information om svensk film? Börja din sökning i svenska filminstitutets databas.
På sidan Svenskt kvinnobiografiskt lexikon kan du läsa om några av alla de kvinnor som satt avtryck i den svenska historien.
Länksamlingar och lärresurser
På Länkskafferiet finns utvalda länkar till webbplatser eller digitala lärresurser som passar bra för skolarbete. Här kan du bland annat söka material inom ett visst skolämne.
SO-rummet är en gratis digital lärresurs och ett länkbibliotek för historia, religionskunskap, geografi och samhällskunskap. Här kan du hitta information till skolarbeten eller lära dig mer om något du tycker är intressant eller kanske svårt.
På Matteboken kan du läsa om hur du räknar olika typer av matteuppgifter, du kan titta på förklarande filmer och du kan också göra övningsuppgifter. En jättebra sida om det är något du känner att du inte förstår eller något du behöver öva mer på.
UR (Utbildningsradion) skapar utbildningsprogram för alla i Sverige. Programutbudet är brett och ska skildra hela samhället och samtliga människogrupper. Du kan se alla UR:s program via NE play.
Läs- och skrivhjälp
Behöver du hjälp vid läsning och skrivning? Det finns gott om hjälpmedel som underlättar både fritidsläsningen och skolarbetet. Här nedanför tar vi upp några av de viktigaste resurserna.
Legimus och lättläst
Har du en läsnedsättning har du rätt att låna talböcker via Legimus. Du behöver inte ha en diagnos. Böckerna kan laddas ner eller streamas direkt från sidan i webbspelaren. Legimus finns också som app till mobiltelefonen. Vänd dig till din skolbibliotekarie för att skapa kontot. Bibliotekarien kan också hjälpa dig att komma igång samt tipsa om böcker att lyssna på.
På biblioteket finns också gott om lättlästa böcker. Saknar du någon titel? Kom gärna med tips på vad vi kan köpa in!
Alternativa verktyg
Alla elever i Svedala kommun har dessutom tillgång till följande resurser:
StavaRex – Ett rättstavningsprogram som rättar många av de fel som de inbyggda rättstavningsprogrammen missar.
SpellRight – Motsvarar StavaRex men används för engelsk text.
AppWriter – Via AppWriter kan du bland annat få text i dokument och på webben upplästa med hjälp av talsyntes.
Inläsningstjänst – Via Inläsningstjänst får du tillgång till inlästa läromedel.
Fråga din lärare eller skolbibliotekarie om du behöver hjälp att komma igång. Du kan också läsa mer om alternativa verktyg på Kvutis.